0 850 532 3597 info@msds.com.tr 
Türkiye'nin Lider GBF Hazırlama Şirketi olarak 50000'nin üzerinde Güvenlik Bilgi Formu Hazırladık.
Güveniniz İçin Teşekkürler.
Site İçi Arama
 
 
Üye Olun Takip Edin!
 
Adınız
Soyadınız
E-Posta
Üye Olmak İstiyorum
Üyelikten Çıkmak İstiyorum
 
Arkadaşınıza Tavsiye Edin
 
Ad
Soyad
E-Posta*
*Tavsiye edeceğiniz E-posta
Tavsiye Et
 

Kimyasal Güvenlik Yönetimi ile igili yazılarımızı "Merhaba Dünya Merhaba Kimyasal Hayat" başlıklı blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Teknik Destek  Rehberi
MSDS  / Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Rehberi Tıklayın
Kimyasalların Envanterinin Kontrolü ve Kayıt Altına Alınması Hk. Tıklayın
Yönetmelikler Tıklayın
Risk Cümlecikleri  Tıklayın
Güvenlik Cümlecikleri  Tıklayın
Tehlike Sembolleri Tıklayın
Risk Notları  Tıklayın
 GHS Kodlama Sistemi Tıklayın
ADR 2011 Taşımacılık Sınıflandırma Sistemi Tıklayın
Etiketleme Rehberi Tıklayın  
Önemli Linkler Tıklayın
SVHC Listesi (REACH) Tıklayın
Kimyasal Güvenlik
Kartları Bankası  Tıklayın
Teknik Terimler Sözlüğü  Tıklayın
MSDS Bankası
 
 
Daha fazla bilgi için hemen arayın karşılıklı konuşalım.

0 216 337 83 83

info@msds.com.tr

"Türkiye'nin MSDS portalı"

 
  
 
follow us on
 
Güvenlik Bilgi Formu Grubuna Katılın MSDS Profesyonelleri ile Aynı Ortamda Olun

 
Güvenlik Bilgi Formu Nedir?

"Güvenlik Bilgi formu Hazırlamak Bizim İşimiz"

     

Güvenlik Bilgi formu nedir?


Kimyasallar ürünlerin küresel anlamda aynı prosedürlerle dolaşımının sağlanması amacı ile Birleşmiş Milletler nezdinde 1970 li yıllarda yapılan çalışmalar günümüzde Global Harmonized System (GHS) başlığı altında küresel uyum sistemi haline getirilmiştir. Bu sistemde belirtilen standartlarla kimyasal ürünler farklı tehlike kategorilerine göre sınıflandırılır ve bu sınıflandırma neticesinde etiketlenir. Avrupa Birliği’nin 2008 yılında kabul ettiği ve 2010 yılı sonunda yürülüğe girecek olan Classification, Labelling and Packaging (CLP) direktifleri de GHS’den yola çıkılarak hazırlanmış ve kimyasal ürünlerin AB nezdinde nasıl sınıflandırılacağınıi, etiketleneceğini ve ambalajlanacağını tanımlayan direktiflerdir.

Bu çerçevede sınıflandırılan kimyasal maddelere ait bilgi formlarına Safety Data Sheet (MSDS) yani Güvenlik Bilgi Formu (GBF) ismini veriyoruz. Bu formlarda üreticiler, ithalatçılar veya ürünü dağıtan firmaların ürün hakkında müşterilerine vermesi gereken bilgiler eksiksiz olarak yer almak zorundadır. Dolayısı ile kimyasal ürünlerin küresel anlamda bir çeşit kimlik kartı düzenlenmiş olur. Bu formlarda üreticiler hakkında bilgi, ürün hakkındaki tehlike bilgileri, ürün içeriği, ürüne maruz kalınması halinde alınacak sağlık ve çevre ile ilgili tedbirler, taşınması, depolanması ve kullanımı esnasında alınacak tedbirler ve sınıflandırılması, yangın ve kaza halinde neler yapılacağı, atık olması durumundaki bertaraf bilgileri, toksikoloji ve ekotoksikoloji bilgileri vs verilmektedir. Bu formları okuyan ürün hakkında tam bir bilgiye sahip olur ve nasıl kullancağını,  depolayacağını, taşıyacağını, maruz kalması durumunda neler yapması gerektiğini vs bilir.

Türkiye’de de 13 Aralık 2014 tarihinde yeni yürürlüğe giren “ZARARLI MADDELER VE KARIŞIMLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” ile üreticiler, ithalatçılar ve dağıtıcı firmalar müşterilerine Türkiye’de yayınlanmış sınıflandırma ve etiketleme mevzuatına göre Türkçe olarak Güvenlik Bilgi Formları vermekle yükümlüdürler. Bu Güvenlik Bilgi Formlarını akredite edilmiş bir kurum tarafından sertifikalanmış personeller hazırlar. İthalatlarda da bu durum geçerlidir. Yani ithal edilen ürünlerin Türkçe dilinde ve mevzuatında yeniden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Bu durumda Türk Kimya Sanayi’nde yeni bir dönem başlamış olmaktadır. Daha önce belli belirsiz yöntemlerle hazırlanmaya çalışılan GBF’ler artık gerçek anlamda yazılmaya başlanacak ve son kullanıcılar kimyasal ürünlerin kullanımı hakkında daha bilinçli olacaklardır.

Hayatımızın her yerinde kimyasallar ürünlere maruz kalıyoruz. Bu kimyasal ürünlerin üretim, kullanım ve atık haline gelmesi aşamalarında değerlendirmelerinin çok iyi yapılması gerekmektedir.

Madde halindeyken, karışım haline geldiğinde veya bir eşya haline getirildiğinde içerdiği tehlikeli kimyasal ürünlerin insana ve çevreye olan maruziyetlerinin risk değerlendirmeleri doğru yapılmalı izlenebilirliği sağlanabilmelidir.

Güvenlik Bilgi Formlarında verilen bilgiler doğrultusunda kimyasal ürünün her aşamadaki izlenebilirliği riskleri açısından sağlanmakta ve kullanıcılarına ulaştırılabilmektedir.

Bu konuda bu sayfalarda detaylı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Hatta GBF’lerin gerçek anlamda hazırlanmaları ile ilgili detaylı bilgilendirmeler yapmak istiyoruz. BU konuda ülkemizde yeterli bilgi sahibi olan uzaman sayısı çok az. Sertifikalandıkları halde GBF hazırlayamayan uzmanlar var. Aslında uzun süreli bir deneyim ve birikim gerektirdiği için bu konuda onlara da hak vermek gerekir. Bu konuda yetişmiş insan sayısı zamanla artacaktır Türkiye’de. Bizler bu yola erken çıkan uzmanlar olarak bilginin paylaşılmasından ancak daha fazla gelişim olacağını düşünüyoruz.

GBF hakkında daha fazla bilgi almak için veya hazırlatmak isterseniz www.msdsmarket.com sayfalarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

İhtiyaç halinde hemen bizi arayın lütfen.

ICSC index